SEMPOZYUM DÜZENLEME KURULU

1

PROF. DR. FATMA TUBA EMİNOĞLU

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2000 yılında mezun oldu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlığını ve Çocuk Beslenme ve Metabolizma yan dal uzmanlığını 2000-2009 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Mecburi hizmet için görevlendirildiği Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nde 2009 yılında Çocuk Metabolizma Hastalıkları Kliniğini kurdu. Takiben 2012 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD’da Çocuk Metabolizma hastalıkları Bilim Dalı ve Çocuk Metabolizma Laboratuvarını kurdu ve halen aynı bölümde Bilim Dalı Başkanı olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda 2021 yılında kurulan Ankara Üniversitesi Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezinin müdürü olarak görev yapmaktadır. 2019 yılında Amsterdam Medical Center’da Çocuk Metabolizma Kliniğinde 3 aylık fellowship programını tamamlamıştır. Tıpta Uzmanlık Kurulu ve Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu Komisyon üyeliği görevlerini yürütmektedir.

Pediatri ve doğuştan metabolik hastalıklar üzerine hem ulusal hem de uluslararası dergilerde 70’den fazla yayını ve 100’den fazla bildirisi, 2 kitap editörlüğü mevcuttur.

Doğuştan metabolik hastalıklar, özellikle fenilketonüri, organik asidemiler, glikojen depo hastalıkları, lizozomal depo bozuklukları ve dislipideminin klinik yönleriyle ilgilenmektedir. SSIEM ve Çocuk Beslenme ve Metabolizma Derneği üyesidir. 

PROF. DR. ÖMER ERDEVE

1974 Mardin doğumlu olup, Özel Adana Lisesi ve Adana Fen Lisesinden mezun olan Prof. Dr. Ömer Erdeve, tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde (İng) 1992-1998 yıllarında tamamlamış, ardından Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasını yapmıştır.  Neonatoloji Yandal Uzmanlığını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde 2004-2007 yılları arasında tamamlarken, ihtisası sırasında Yale Üniversitesi (ABD) ve Uppsala Üniversitesinde (İsveç) rotasyonlarda bulunmuştur. Gülhane Askeri Tıp Akademisinde Tbp. Teğmen olarak askerliğini tamamladıktan sonra devlet hizmet yükümlülüğünü Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından açılan sınavda birinci olarak aynı merkezde Yenidoğan Kliniği Şef Yardımcılığına atanmıştır. 2010 yılında Doçent, 2015 yılında Profesör ünvanlarına hak kazanmıştır. 2012 yılından itibaren Ankara Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 25’Ten fazla kitap bölümü ve kitap editörlüğü, uluslararası dergi editörlükleri, 19 ulusal ve uluslararası projelerde yöneticilik ve yürütücülük görevleri olan Prof. Dr. Ömer Erdeve’nin şu ana kadar Pubmed’de indekslenen  264 uluslararası ve ve Türk Tıp Diziminde 85 ulusal makalesi mevcuttur. Özel ilgi alanları patent duktus arteriozus, respiratuvar distres sendromu, ve neonatal mikrobiyota olan Prof. Erdeve’nin çalışmalarına 7000’den fazla atıf yapılmış olup h-indeksi 45’tür. Kendisi 100’den fazla uluslararası kongrede konferanslar vermiştir. Ankara Üniversitesi Nadir Hastalıklar Merkezinde Müdür Yardımcısı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Stratejileri Kurulu Üyeliği ve İngilizce Tıp MGK  Üyeliği görevlerini de yürüten Prof. Erdeve, aynı zamanda Türk Neonatoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesidir.

DOÇ. DR. ENGİN KÖSE

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2009 yılında mezun oldu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığını 2014 yılında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamladı. Uzmanlık eğitimi sırasında Miami Üniversitesi Miller School of Medicine, Holtz Children’s Hospital’da observership programına katıldı. Uzmanlık eğitimini takiben 2015-2018 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bölümünü tamamladı. Mecburi hizmetini İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi, Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi ve Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tamamladı. Şu an Ankara Üniversitesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Hekimlere ve hastalara yönelik bilgi vermek amacı ile kurulan www.cocukmetabolizma.com internet sitesinin yöneticisidir.

Pediatri ve doğuştan metabolik hastalıklar üzerine hem ulusal hem de uluslararası dergilerde 50’den fazla yayını ve 100’den fazla bildirisi mevcuttur.

Doğuştan metabolik hastalıklar, özellikle fenilketonüri, organik asidemiler, lizozomal depo bozuklukları ve dislipideminin klinik yönleriyle ilgilenmektedir. SSIEM ve Çocuk Beslenme ve Metabolizma Derneği üyesidir.

UZM. DR. MERVE KOÇ YEKEDÜZ

İlk orta ve lise öğrenimi İzmir’de tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2013 yılında mezun oldu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlığını yine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Uzmanlık eğitimi sonrası, 2019 yılında Washington D.C. Children’s National Hospital’da observership programına katıldı. Sonrasında tekrar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne dönerek Çocuk Metabolizma Bilim Dalı’nda yandal ihtisasına başladı. Yandal eğitimi sürecine devam etmekte olup pediatri ve kalıtsal metabolik hastalıklar üzerine ulusal ve uluslararası 32 bildiri, 11 makale, 5 kitap bölümü, 2 proje, aktif 7 bilimsel araştırma, 2 uluslararası dergi hakemliği ve 8 toplumsal katkı faaliyetleri mevcuttur. Uluslararası yürütülen Hollanda ile ortak MetabERN (European Reference Network for Hereditary Metabolic Disorders) Metabolic Emergency Protocol oluşturulmasına yazar olarak katkıda bulunmuştur.  Tüm dünyada açılmış olan “Independent Medical Education Grant RFP, Multidisciplinary Gene Therapy Education, Grant Program” yarışmasına proje yazarı olarak katkı sağlamış, ekibiyle birlikte eğitim bursu ile ödüllendirilmiştir.

Kalıtsal metabolik hastalıkların klinik yönleri ve tedavisinin yanı sıra sosyal farkındalık konusunda çalışmalarına devam etmektedir.